E-Ticaret

E-ticaret ile Geleneksel Ticaretin Farkları

E Ticaret ile Geleneksel Ticaret'in Farkları

İpek yolu, baharat yolu ve kral yolundan; Amazon, eBay, Etsy ve Alibaba gibi platformlara uzanan insanlık tarihi kadar eski bir yolculuk. Ticaret! Bir ürünün üretim aşamasından tüketimine kadar geçen sürede, ekonomik değeri olan başka nesneler ile takas edilmesi anlamına gelen ticaret, zaman içinde e-ticaret kavramına nasıl dönüştü? Birtakım itici güçler ile zaman içinde yapılış şekli ve yöntemi değişen ticaret, görünen o ki insanlık var olduğu sürece gelişmeye ve dönüşmeye devam edecek. 

Tarım toplumuna geçiş, paranın bulunması, sanayi devrimi, bilgi toplumuna geçiş, giderek hızlanan küreselleşme ve nihayet internetin tüm dünyada yaygın olarak kullanılması ticaretin kapsamını, yöntemini, kullanılan araçları sürekli değiştirmiştir. Birçok uzmana göre geleneksel ticaretin e-ticaret kavramına doğru evirilmesinin kapısını teknolojik gelişmeler ile birlikte sosyal, ekonomik ve politik alanda gözlemlenen değişim ve dönüşümler açmıştır. Şimdi gelin e-ticaret ile geleneksel ticareti birbirinden ayıran faktörleri biraz daha yakından inceleyelim. 

E Ticaret Nedir?

Ticaret bir hizmet ya da ürünün kâr amacı güdülerek ekonomik değeri olan başka bir madde ile değişimini ifade ederken, e-ticaret; taraflar arasındaki bu alışverişin, yönetim faaliyetlerini etkileyen süreçlerin ve bilgilerin internet yolu ile dijital ortamda, elektronik araçlar üzerinden yürütülmesi olarak tanımlanır. E-ticaretin gelişiminin 1990’lı yıllarda internet teknolojilerinde görülen devrim niteliğindeki ilerlemelerden etkilendiği görülür. Dünya genelinde hızla yayılan internet kullanımı, sosyal medya platformlarının hayatımıza girmesi, bilgi ve iletişim teknolojilerine erişimin gün geçtikçe kolaylaşması e-ticaret kavramının hız kesmeden gelişimine imkân tanımıştır.

E ticaretin Müşterilere Sağladığı Faydalar
E ticaretin Müşterilere Sağladığı Faydalar

Günümüzde doğal rezervlerin, iş gücü ve sermayenin yeterli olmadığı öngörüsünde bulunan gelişmiş ülkeler, e ticaret kavramını geleneksel ticaretin önüne geçirmek için bir dizi çalışma gerçekleştirmektedirler. Bugün birçok ülke e-ticaretin teşvik edilmesi için vergi oranlarını düşürmekte, KOBİ’leri desteklemekte ve e-ticaret alnındaki istihdamın arttırılması için çalışmalar yürütmektedir. İnternet teknolojilerinin gelişmesi, çevrimiçi kullanıcı sayısının ve dijital okuryazarlığı olan teknolojiye hâkim eğitimli insanın günden güne artması da e-ticaretin gelişimini hız kesmeden sürdürmesini sağlayan diğer etmenler olarak karşımıza çıkar.

Geleneksel Ticaret Nedir?

Ticaret ya da diğer bir ifade ile ürün takası; ürünlerin farklı üreticilerden veya tedarikçilerden alınarak nakliye işleminin yapılması, depolarda muhafaza edilmesi, vitrinlenmesi ve nihayetinde, kâr amacı güdülerek, toptan ya da perakende yöntemler ile satılması işlemini ifade eder. Geleneksel ticaret kavramının piyasadaki etkinliği ürün pazarı, rekabet pazarı, iç pazar ve tedarik pazarının organize edilmesi ve etkinliği ile mümkün olur. Ticaret sadece ürün alıp satma olarak değerlendirilmez. Hizmet, bilgi ya da para ticareti de yaygın olarak yapılır. 

Geleneksel ticaret yönteminde sipariş, müşteri ile iletişim, ödeme, dağıtım gibi işlemlerin neredeyse tamamı alıcı ve satıcı arasında yüz yüze gerçekleştirilir. Zaman ve mekân kısıtına tâbi olan geleneksel ticaret, büyük oranda çalışma saatleri içerisinde gerçekleştirilir. Zaman ve mekân kısıtının yanı sıra resmi işlemlerin çokluğu gibi nedenlerden dolayı da uluslararası mal alım satımı yapmak, geleneksel ticaret yöntemler ile her zaman daha zordur. Bu nedenle birçok ülke, vatandaşlarının global e-ticaret yöntemini deneyimleyebilmeleri için gümrük ve vergi gibi prosedürler konusunda esneklik sağlamaktadır.  

Firmalar için E-Ticaret’in Sağladığı Avantajlar 

E-ticaret hem firmalara hem de tüketicilere sayısız imkân ve avantaj sunar. Bu avantajlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz.   

E-ticaretin Firmalara Sunduğu Avantajlar
E-ticaretin Firmalara Sunduğu Avantajlar
  • E-ticaret yönteminin sunduğu altyapı sayesinde kullanıcı alışkanlıkları analiz edilebilir ve sağlanan çift yönlü iletişimle farklı ticari ilişkiler kurulabilir. 
  • Bu yöntem ile satış yapan firmalar herhangi bir fiziksel yapılanmaya gereksinim duymadan, 7/24 verdikleri hizmetle geniş kitlelere ulaşarak satış hacimlerini büyütebilir ve satış sınırlarını genişletebilirler. 
  • E ticaret firmaların reklam, pazarlama, stok ve lojistik işlemlerini, geleneksel ticaret yöntemlerine nazaran çok daha düşük bütçelerle etkili bir şekilde gerçekleştirimlerine olanak sağlar.
  • Bu ticaret yöntemi ile pazara girmek için gereken sermaye miktarı da geleneksel ticarete göre oldukça düşüktür. 

Bütün bu avantajların yanında firmaların pazarda tutunma ve markalaşma süreçleri de e ticaret yöntemi sayesinde çok daha kısa sürede gerçekleşebilir.   

E ticaret in Müşterilere Sağladığı Faydalar

Kullanıcılar e-ticaret platformları sayesinde sadece bulundukları ülke sınırlarında değil, dünyanın herhangi bir yerinde işlem gören ürünlerin bulunduğu sanal alışveriş merkezleri ve mağazalarda dolaşabilir ve alışveriş yapabilirler. Bununla birlikte e ticaret yönteminin kullanıcılara sunduğu başlıca avantajlar şöyle sıralanabilir: 

E-Ticaretin Müşterilere Sunduğu Faydalar
E-Ticaretin Müşterilere Sunduğu Faydalar
  • Zamandan bağımsız olarak 7/24 alışveriş yapabilme imkânı 
  • Sayısız ürün çeşitliliği 
  • Zaman tasarrufu
  • Ulaşım masrafının ortadan kalkması
  • İlgili ürünü daha önce kullanan kişilerin görüşlerinden yararlanma
  • Farklı ödeme seçenekleri  

Bilgi toplumuna geçiş, küreselleşme ve internetin yaygın olarak kullanılması ile birlikte dünya genelinde en belirgin değişimlerin gözlemlendiği alan ekonomi, buna bağlı olarak da ticaret olmuştur. Ekonomi ve ticaret artık bilgi teknolojileri ile şekillenmektedir. Reklam ve pazarlama yöntemlerini, lojistik faaliyetleri, sektörel dinamikleri ve bütün bunlarla birlikte tüketici beklenti ve davranışlarını da köklü bir biçimde dönüştüren ve etkileyen e-ticaret, hız kesmeden büyümeye ve gelişmeye devam etmektedir. 

Siz de firmanızı bir üst seviye taşımak için e-ticaret’e açılmayı düşünüyorsanız hemen Marsify ile iletişime geçebilirsiniz. 

Author

Sefa Köksal

Shopify Uzmanı Sefa Köksal