Genel

E-ticaret Nedir? Nasıl Yapılır?

E-Ticaret Nedir?

Günümüzde parakende sektörünün çehresini değiştiren e-ticaret, adeta 21.yüzyıla damgasını vuran kavramlar arasında yer alır. 2000’lerin başında Amazon, Alibaba, eBay gibi devlerin yükselişi ile dikkatleri üzerine toplayan bu sektörün, müthiş bir ilerleme kaydeden dijitalleşme ile birlikte küresel piyasadaki hacmi günden güne büyümekte. 

E ticaret; işletmelerin ürettiği ya da tedarik ettiği ürünleri daha ucuz ve daha verimli dağıtım kanalları ile daha geniş bir pazara ulaştırmalarının önünü açan bir alışveriş yöntemi olarak dikkatleri üzerine toplar. Bugün gerçek mekânda varlığını sürdüren birçok mağazanın sattığı bütün ürünlere aynı zamanda çevrimiçi mağazalarında da ulaşmak mümkün olurken, Amazon, eBay, Etsy gibi dijital pazar yerleri, alıcı ve satıcıların buluştuğu platformlar olarak karşınıza çıkar.  

E-ticaret Nedir? 

E-ticaret, internet aracılığı ile mal ya da hizmet alım satım işlemini ve bu işlemi gerçekleştirmek için para ve veri transferini ifade eder. Dünyada bilinen ilk çevrimiçi satış 1994 yılında Amerika’da bir müzik grubunun CD’sinin satışı ile gerçekleşmiştir. İnternetin küresel çapta yaygın olarak kullanılmaya başlaması ile de birçok ticari faaliyetin artık çevrimiçi ortamda yapılmaya başladığı görülür.

Günümüze gelindiğinde ise tüketicilerin herhangi bir ürün ya da hizmeti aramak için başvurdukları ilk mecranın internet olduğu istatistiklere yansır. Tüketicilerin bu davranışı ile birlikte ticaretin rekabetçi doğası gereği, büyük küçük her işletme ayakta kalabilmek için kendisini e ticaret endüstrisinin içinde bulur. 

E-ticaret Nasıl Yapılır?
E-ticaret Nasıl Yapılır?

E-ticaret Nasıl Yapılır?

E-ticaret nedir? sorusunun yanında E ticaret nasıl yapılır? da en çok sorulan sorular arasında yer alır. Günümüzün ve geleceğin en önemli işleri arasında yer alan e ticaret, başlatılması ve başarı ile sürdürülmesi için doğru zamanda atılması gereken birçok adımı barındırır. E-ticaret işine adım atmak için yapılması gereken ilk ve belki de en önemli iş satılacak doğru ürünü bulmaktır. Bu aşamada ürün fikirleri için kullanılacak çeşitli platformlar ve izlenmesi gereken belirli stratejiler bulunur.

Bir sonraki adım ise ürünün tedarik edilmesidir. Güçlü bir tedarikçi başarıya giden yolda en önemli etmenler arasında yer alır. Bir iş planı yapıp yol haritası belirledikten sonra atılacak diğer adım, resmi prosedürleri tamamlayıp işletmenizi kurmak olmalıdır.

İşletmenizin ismini belirlemek, uygun bir logo tasarımı yapmak, satış kanallarını belirlemek, mağazanızı ön plana çıkaracak ürün açıklamaları hazırlamak, uygun ürün fotoğrafları çekmek mağazanızı inşa etmek ve e-ticaret yolculuğunda emin adımlarla ilerlemek için hassasiyetle yapılması gereken diğer işlemler olarak karşınıza çıkar. 

E-Ticaret Platformları Hangileridir?

İnternet üzerinden satış işleminin yaygınlaşması, özellikle son 15 yılda ticaretin seyrini değiştirmiştir. Belirli sınırlara tabi olan fiziksel mağazacılık anlayışı e-ticaret ile birlikte hitap edilen müşteri kitlesi, ürün çeşitliliği gibi birçok faktörün değişmesini sağlar. Bugün uluslararası piyasada satıcı ve alıcıyı bir araya getiren Amazon, Alibaba, eBay, Etsy, Jingdong, Rakuten gibi e-ticaret platformları oldukça yaygın olarak kullanılır.

Ülkemizde hizmet veren ve öne çıkan platformlar olarak dikkat çeken Trendyol, Hepsiburada, Gittigidiyor, N11 internet siteleri ise online alışveriş ile kullanıcıların hayatını kolaylaştırırken bir tık ile milyonlarca ürüne erişim imkânı verir. Bu e ticaret platformları iş sahiplerinin ise çok daha geniş bir müşteri kitlesine hitap etmesinin yolunu açar.      

E-ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?

Bir e-ticaret sitesi kurmak için farklı altyapı seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. Bunun için hazır e-ticaret altyapı seçenekleri yaygın olarak kullanılır. Bununla birlikte WordPress – WooCommerce ve Magento gibi açık kaynak yazılımlar ile sitenizi kurabilirsiniz. Yazılım şirketlerinin ya da serbest zamanlı çalışan kişilerce özel kodlama yöntemleri ile yapılan siteler de işinizi kurmak için çözüm olabilir. Bu üç alternatifin de kendi içinde avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunur. 

E-ticaret Avantajları Nelerdir?
E-ticaret Avantajları Nelerdir?

E-ticaret Danışmanlığının Faydaları?

Rekabetin en üst düzeyde olduğu e-ticaret pazarında iyi bir planlama ve strateji olmadan başarıyı yakalamak mümkün değildir. İşte bu noktada e ticarete başlarken profesyonel e-ticaret danışmanlık hizmeti almak, sisteminizin sağlam temellere oturtulması için büyük önem arz eder. E-ticaret danışmanlığının sizlere sağlayacağı faydaları şöyle özetleyebiliriz:

  • Web sitenizin gerekli optimizasyonlarını yapmak
  • Kullanıcı trafiğin ve geri dönüşümlerle özel stratejiler belirlemek
  • Marka bilinirliğini arttırmak
  • İçerik stratejilerini belirlemek
  • Sosyal medya ayağını ve reklam stratejilerini yönetmek. 

E-ticarete Başlarken Bunlara Dikkat 

Günümüzde hemen hemen her sektörden şirket ya da gerçek kişiler tüketicilerin beklentilerine cevap verebilmek, değişen alışveriş alışkanlığı ile ticari rekabette söz sahibi olabilmek için e-ticarete yatırım yapmakta. Yapılan yatırımların büyük bölümü ise atılan yanlış adımlar neticesinde başarısızlıkla sonuçlanmakta. Bununla birlikte profesyonelce yönetilen e-ticaret yatırımları neticesinde yüksek kazançlar sağlanabilmekte. E-ticarete başlarken dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıralayabiliriz: 

  • E- ticaret sitesi ara yüzünün kullanışlı bir tasarıma sahip olması
  • Her aşamada SEO prensiplerine özenle uyulması 
  • Özgün ve orijinal ürünlere odaklanılması
  • Veri güvenliğinden asla taviz verilmemesi
  • Hızlı gönderi ve güvenli teslimat sağlanması
  • Sosyal medyanın etkin bir şekilde kullanılması
  • Farklı ödeme ve kargo seçeneklerinin sunulması 

E-ticaret, dünyada ve ülkemizde nüfuz alanını günden güne artırırken, bu pazarda yer edinmek isteyen girişimciler de kendi başarı öykülerini yazmak istiyor. Siz de e-ticaret alanında yer bulmak, işinizi büyütmek ve daha geniş müşteri portföyüne ulaşmak istiyorsanız bizimle hemen Marsify ile iletişime geçebilirsiniz. 

Author

Sefa Köksal

Shopify Uzmanı Sefa Köksal