E-Ticaret

Neden Trendyol’da Satış Yapmalısınız?

Neden Trendyol'da Satış Yapmalısınız?

Bir firma ya da girişimci ürünlerini neden kendi e-ticaret sitesi üzerinden değil de Trendyol’da satış yapmayı tercih eder? Ürünlerin gönderimi, ödeme alma, e-ticaret sitesinin altyapısının sürekli güncel tutulması gereksinimi ve hepsinden önemlisi internet sitesine trafik çekmek, oldukça zor ve karmaşık iş süreçlerini gerektirir. Bu nedenle kendi internet sitesini yönetmekte güçlük yaşayan birçok girişimci ve firmanın Trendyol pazaryeri gibi çevrimiçi satış kanallarını tercih ettiği görülür. 

Online pazaryerleri e-ticaret kavramı içinde önemli bir yere sahip olan bir iş modeli olarak karşınıza çıkar. Pazaryerlerinin e-ticaret sektörü içinde sürekli büyüme trendi içinde olduğu görülür. Kendi e-ticaret sitesi platformuna sahip birçok marka ve firma, satışlarını ve kârlarını arttırmak, aynı zamanda hitap ettikleri müşteri kitlesini genişletmek için Trendyol pazaryeri gibi platformlarda da varlık göstermeyi hedefler. Şimdi gelin satıcılar ile müşteriler arasındaki ilişkileri güçlendirmede önemli bir pay sahibi olan Trendyol satış avantajlarını biraz daha yakından inceleyelim. 

Trendyol Nedir? Trendyol Tarihçesi?

Türkiye’nin en büyük e-ticaret platformları arasında yer alan Trendyol pazaryeri olarak 2010 yılında kuruldu. Merkezi İstanbul’da yer alan Trendyol, dijital dönüşüm odaklı araştırma ve geliştirme merkezi Trendyol Tech, ikinci el alışveriş platformu Dolap ve lojistik ağı Trendyol Express ile birlikte faaliyetlerini yürütmektedir. Trendyol’da moda, bebek, anne-çocuk, oyuncak, süpermarket, kozmetik, elektronik, ev ve mobilya, gıda, takı ve mücevher, saat, aksesuar ve daha birçok kategoride 30 milyonun üzerinde ürün çeşidi yer almakta. 

Trendyol Nedir? Trendyol Tarihçesi

Trendyol pazaryeri platformunda 2019 yılında en az bir defa alışveriş işlemi yapan kullanıcı sayısı 9,2 milyon iken, 2020 yılında bu sayı 19 milyonun üzerine çıkmıştır. Ayrıca Trendyol’un mobil uygulaması bugüne kadar 60 milyonun üzerinde indirilerek dünyanın en çok indirilen 10 alışveriş uygulaması arasına girmiştir. İnternet üzerinden alışverişin en çok mobil uygulamalar üzerinden yapıldığı düşünüldüğünde bu durum büyük bir başarıdır. Türkiye ekonomisine olan katkısı önemli derecede hissedilen Trendyol pazaryerinde, 2020 yılında toplam 347 milyon adet ürün satışı gerçekleşmiştir. Platformda yer alan yaklaşık 100 bin satıcı gelen siparişleri yetiştirmek için yaklaşık 360 bin kişi istihdam ederken, bunun yanı sıra Trendyol’da gerçekleşen satışlar için ürün tedariki ve imalatı, ürün dağıtımı, dijital pazarlama gibi hizmetlerle birçok sektör yarar sağlamıştır. 

Trendyol Sistemi Nasıl Çalışır?

Trendyol, her geçen gün yükselen kullanıcı sayısı ile son zamanlarda Türkiye’nin en büyük çevrimiçi pazar yerleri arasında yerini almıştır. Bu platformun hız kesmeden artan kullanıcı sayısı, firmaları ve e-ticaret yapan girişimcileri Trendyol mağaza açmayoluna teşvik etmektedir. Şimdi gelin Tredyol sistemi nasıl çalışır ve Trendyol’da nasıl mağaza açılır? Sorularının cevaplarını vermeye çalışalım.

Trendyol mağaza sahibi olmak için atılması gereken ilk adım şirket kurmaktır. Bu platformda yapmayı düşündüğünüz işe ve iş hacminize göre şahıs, anonim ya da limited şirketlerinden birini açabilir ve e-ticarete ilk adımınızı atabilirsiniz. Bu aşamadan sonra yapmanız gereken Trendyol mağaza açma başvuru formunu doldurmak. Başvurunuz kabul edildiği takdirde Trendyol çalışanları sizi toplantıya davet eder ve gerekli resmi işlemler bu toplantıda tamamlanır.

Trendyol Nedir?

Bütün pazaryerleri, satıcılardan sattıkları ürün başına komisyon alır. Trendyol da diğer pazaryerleri gibi sattığınız her ürün için belli bir oranda komisyon alır. Trendyol’un almış olduğu bu komisyon oranı satılan ürün ve ürün kategorisine göre değişiklik gösterebilir. Mağazanın ödemesi gereken komisyon tutarı belirli zamanlarda ilgili mağazaya fatura edilir. Komisyon oranları, Trendyol mağaza açma sürecinde belirlenir, ilgili sözleşmede yer alır ve mağaza hesabına tanımlanır. 

Trendyol’a Benzer Diğer Pazar Yerleri Hangileridir?

E-ticaret yapmak isteyen yatırımcıların ve firmaların pazaryerleri ile işe başlamak istemesinin kayda değer nedenleri vardır. Trendyol ve diğer pazaryerleri sahip oldukları dağıtım, içerik yönetimi, dijital pazarlama ve reklam çeşitliliği gibi etmenler ile genç girişimcilerin, geleneksel yöntemlerle ticaret yapan perakendecilerin, küçük orta ölçekli firmaların e-ticarete başlamak için yöneldikleri ilk mecra olmakta. Bununla birlikte günümüzde pazaryeri platformları, kullanıcılar tarafından oldukça benimsenmiş durumda.

Trendyol pazaryeri nasıl çalışır

Trendyol ve diğer pazaryerleri, ülkemizde e-ticaret kullanıcıları tarafından sıklıkla tercih edilen platformlar olarak ön plana çıkar. Pazaryerleri ürün ve hizmet sağlayan modeller olarak değişiklik gösterir. Trendyol ile birlikte Türkiye’deki ürün bazında iş modeli sunan pazaryerleri; HepsiburadaGittigidiyorN11 siteleri olarak sıralanabilir. Bu pazaryerlerinin çalışma sistemi de Trendyol’a benzemekle birlikte müşteri kitlesi, ürün çeşitliliği, satış hacmi yönleri ile birbirinden farklılık gösterir. 

Trendyol’un Sunduğu Avantajlar Nelerdir?

Trendyol, ülkemizde son zamanların en hızlı yükselen ve en ön planda olan pazaryeri olmayı başarmış gözükmekte. Bu hızlı yükselişte dünya devi olan Alibaba şirketinin stratejik yatırım ortaklığı payı var mı bilinmez ama Trendyol son bir yıldır yüksek bütçeli reklam ve pazarlama kampanyaları ile dikkat çekmekte. Satış sistemini, müşteri hizmetlerini, mobil alt yapısını, lojistik hizmetlerini son zamanlarda oldukça geliştiren platform, Trendyol partner sistemi ile de satıcılarına belirli avantajlar sunmakta. 

Bütün bu gelişmeler neticesinde e ticarete atılmak isteyen girişimcilerin ilk sıradaki tercihi Trendyol pazaryeri olmakta. Trendyol’un başarı göstergesi ve girişimcileri gördükleri anda Trendyol mağaza açma fikrine sevk eden en önemli neden ise istatistikler. Gelin Trendyol’da satış yapmanız için size haklı sebepler sunan verilerin birkaçına beraber bakalım: 

  • Aylık 180 Milyonu aşkın ziyaretçi
  • 25 milyonun üzerinde aktif kullanıcı 
  • Yıllık 350 milyon adet ürün satışı
  • Mobil uygulamasının en çok indirilen uygulamalar arasında yer alması. 

Trendyol Mağaza Sahibi Olmanın Faydaları?

Trendyol pazaryeri, dünyanın önde gelen e-ticaret platformu olan Alibaba’nın stratejik yatırım ortaklığı ile birlikte ülkemizde en prestijli markalar arasına girmiş durumda. Trendyol, son zamanlarda güçlü bir reklam ve pazarlama stratejisi izlemekte ve kullanıcı sayısını günden güne arttırmakta. Aktif kullanıcı sayısı ve yıllık ürün satışında diğer pazaryerlerinin önünde olmasının yanında, Trendyol mağaza açma girişimi satıcılara birçok avantaj sağlar.

Trendyol'da Satış Avantajları Nelerdir?

Mağaza açmanın ücretsiz olması, pazarlama destek ücretleri ya da listeleme masrafı gibi ücretlerin olmaması, markanın pazar payı büyüklüğü sağladığı diğer avantajlar arasında yer alır. Ayrıca trendyol mağaza sahiplerinin yer aldığı Trendyol partner programı da satıcılara belirli avantajlar sağlar. Bu program satıcılara uygun koşullarda kargo hizmeti, reklam desteği, eğitim hizmeti, Trendyol çözüm ortakları ile uygun koşullarda iş yapma fırsatları sunar.   

Trendyol’da Satış Yapmanın Dezavantajları Var Mı?

Trendyol mağaza açma fikri güçlü ve prestijli bir marka ile yola çıkmanın yanında birtakım dezavantajlar da barındırır. Bunlardan ilki komisyon oranlarıdır. Diğer pazaryerleri ile kıyaslandığında Trendyol pazaryeri daha yüksek komisyon oranları ile karşınıza çıkar ve bu durum da kâr oranınızın düşmesine yol açar. Bir diğer dezavantajı ise yoğun rekabet ortamıdır. Bu platformda yer alan mağaza sayısının yüksek olması reklam için bütçe ayırmanızı ve Trendyol satış yapma teknikleri konusunda mesai harcamanızı gerektirebilir. Bununla birlikte Trendyol satıcıların uyması gereken kurallara ve prosedürlere sıkı sıkıya bağlı bir platform olduğundan, ihmal edilen kurallar neticesinde mağazanız kapanabilir. 

Türkiye’nin en hızlı büyüyen ve en prestijli platformlarından olan Trendyol pazaryeri, milyonlarca müşteriye hitap etmektedir. E-ticaret sektöründe başarıyı yakalamak isteyen binlerce satıcı bu platformda rekabet etmekte ve hizmet sunmaktadır. Sizin de Trendyol mağaza açma fikriniz varsa ya da hâlihazırdaki mağazanızın satışlarını yükseltmek istiyorsanız, hemen Marsify iletişime geçebilir ve profesyonel e-ticaret danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. 

Author

Sefa Köksal

Shopify Uzmanı Sefa Köksal